Blade Services

Voor een goed rendement van windturbines is bladonderhoud van belang. F&B Group biedt deze expertise aan. Wij inspecteren, onderhouden en repareren rotorbladen van alle merken windturbines.

  • Inspecties
  • Onderhoud
  • Reparatie

De beschikbaarheid van een windturbine kan nog zo goed zijn, maar waar het uiteindelijk om draait is het rendement. Door rotorbladen goed te onderhouden, leidt dit tot een hoger rendement van de windturbine. Door de rotorbladen in perfecte conditie te brengen en te houden, vergroot het de productieopbrengst en haalt de windturbine meer rendement.

Onze experts zijn flexibel en snel inzetbaar. Het is mogelijk het bladonderhoud te combineren met andere reparaties of onderhoud, zo staat de turbine niet onnodig lang stil. F&B Blade Services stuurt een team van gekwalificeerde experts naar de windturbines. Zo is ons team zowel IRATA- als GBS Blade Repair L3-gecertificeerd en volgt het de zogeheten Sky Climber-trainingen.

Ons team is zowel IRATA- als GBS Blade Repair L3-gecertificeerd.

Inspecties

Wij voeren inspecties kostenefficiënt uit, met behulp van een telescoop-inspectiesysteem of rope access (klim-technieken). Hierdoor besparen we kosten ten opzichte van hoogwerkers en skyclimbers. Na inspectie volgt een gedetailleerd rapport met bevindingen en aanbevelingen van onze experts.

Het telescoopinspectiesysteem

Telescoopinspecties worden snel en accuraat vanaf de grond uitgevoerd. Het telescoopsysteem bestaat uit een statief, een HD-camera die geplaatst is op een gemotoriseerde robotkop en een laptop. Op die manier identificeren onze experts de defecten en leggen het vast in een rapport.

Rope access en skyclimber

Onze experts voeren werkzaamheden uit via de “rope access”-techniek. Een methode van werken op hoogte, waarbij gebruik wordt gemaakt van touwen, klimgordels en klimmaterialen. Via deze techniek voeren onze experts inspectie, onderhoud en reparatie aan windturbines. Ook bezit F&B Blade Services een eigen skyclimber, een soort van platform hangend tegen de mast van de turbine. Zo kunnen de blad experts op grote hoogte hun werk veilig kunnen uitvoeren. Lees hier meer over onze werkwijze.

Experts van F&B Blade Services die de “Rope access”-techniek toepassen.

Onderhoud

Voor het onderhoud van rotorbladen ben je bij F&B Blade Services ook aan het goede adres. Net als de windturbine, hebben ook de rotorbladen periodiek onderhoud nodig. Preventief onderhoud bespaart veel onderhoudskosten, geluidsoverlast en grote gevolgschades. Daarnaast verbetert het het rendement van de turbine. U kunt dit laten meenemen in uw normale onderhoudscontract of een speciaal onderhoudscontract voor bladeservice met ons aangaan. Behalve bladonderhoud voeren wij ook torenonderhoud uit.

Reparatie

Schade aan rotorbladen zit in een klein hoekje. Veel voorkomend is bijvoorbeeld schade door bliksem of slijtage en erosie. Bij de reparatie wordt er gaten, scheuren, breuken en/of productiefouten verholpen. Daarnaast kan er schade aan het bladtechnische deel van de wiek opgelost worden. Te denken valt aan reparaties aan tipflens, tipkabels en afstelling tipmechanisme. Ook installatie bladoptimalisatie en vervanging tipreceptoren bliksemafleiding systeem.

Onze experts voeren reparaties op verschillende manieren uit. Bijvoorbeeld met behulp van rope access, een (eigen) skyclimber of een hoogwerker. Van zowel een inspectie als een reparatie schrijven onze specialisten een gedetailleerd rapport met bevindingen en aanbevelingen.

F&B Blade Services beschikt over haar eigen Skyclimber, een platform waarmee onze experts dicht tegen de mast van de turbine kunnen werken.

Samen kunnen we meer

Wij zijn de F&B Group

Wij staan zij aan zij met onze opdrachtgevers, delen onze kennis met hen en durven stappen te nemen om de efficiëntie en de beschikbaarheid van de windturbine zo hoog mogelijk te laten zijn.

Lees verder